• Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság

Állatfarm (Animal Farm; 1954)

irodalom, film, kiállítás

Előadóterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Orwell regénye, az Állatfarm alapolvasmány. A belőle készült animációs film pedig alapmű, hiszen ez volt az első egész estés brit animációs film. Rendező-produceréről, Halász Jánosról pedig sokat lehetne/kellene mesélni, bár a világ inkább John Halasként ismeri a kezdeményező és kísérletező kedvű filmest. Halász János Orwellnek a sztálini és mindenféle diktatúra ellen felszólaló allegóriájából olyan rajzfilmet alkotott, amely bizonyítja, hogy a műfaj nem kizárólag családi filmekben ölthet testet.

Mint tudjuk, „minden állat egyenlő, de vannak egyenlőbbek”. Orwell regénye, az Állatfarm 75 éve jelent meg. Bár már korábban elkészült vele, Angliában csak a világháború befejeztével merték kiadni, nehogy a sztálini diktatúrára való egyértelmű utalás békétlenséget szítson a szövetségesek táborán belül. Orwell köztudottan baloldali volt, közel álltak hozzá valamiféle demokratikus szocializmus eszméi, de ebben a művében - az 1949-es 1984-hez hasonlóan - világossá teszi, hogy a zsarnokság az zsarnokság. Pártállástól független, és nincs rá bocsánat. Kegyetlen tündérmese, és a film nem is szeretne szépíteni rajta.
Az Európai Hidak idén az Egyesült Királyságot köti össze a magyar kultúrával. A most felsorakozó filmek különlegessége magyar vonatkozásuk. Az Állatfarm rendező-producere mellett egy másik magyar, a zeneszerző Seiber Mátyás is ott van az Állatfarm alkotói között. Seiber, aki Kodály Zoltán egyik legkedvesebb zeneszerzésnövendéke volt, a 20. századi zene jeles, bár itthon - méltatlanul - alig ismert képviselője.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Online erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal is megvásárolhatja, azonban BTF és CAFe Budapest rendezésű programokra csak személyes vásárlás során áll módunkban elfogadni.
Személyesen elfogadjuk még az Edenred Ajándékutalványát, Top Prémium ajándékutalványát, az Edenred Ezüst, Arany és Platina kártyát, az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla keretét. Valamint jegyét OTP, MKB vagy K&H SZÉP-kártyája szabadidő-keretének terhére is megvásárolhatja jegypénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    John Halas
  • házigazda
    Réz AndrásUgrás az oldal tetejére