irodalom, film, kiállítás

Állatfarm (Animal Farm; 1954)

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Orwell regénye, az Állatfarm alapolvasmány. A belőle készült animációs film pedig alapmű, hiszen ez volt az első egész estés brit animációs film. Rendező-produceréről, Halász Jánosról pedig sokat lehetne/kellene mesélni, bár a világ inkább John Halasként ismeri a kezdeményező és kísérletező kedvű filmest. Halász János Orwellnek a sztálini és mindenféle diktatúra ellen felszólaló allegóriájából olyan rajzfilmet alkotott, amely bizonyítja, hogy a műfaj nem kizárólag családi filmekben ölthet testet.

Mint tudjuk, „minden állat egyenlő, de vannak egyenlőbbek”. Orwell regénye, az Állatfarm 75 éve jelent meg. Bár már korábban elkészült vele, Angliában csak a világháború befejeztével merték kiadni, nehogy a sztálini diktatúrára való egyértelmű utalás békétlenséget szítson a szövetségesek táborán belül. Orwell köztudottan baloldali volt, közel álltak hozzá valamiféle demokratikus szocializmus eszméi, de ebben a művében - az 1949-es 1984-hez hasonlóan - világossá teszi, hogy a zsarnokság az zsarnokság. Pártállástól független, és nincs rá bocsánat. Kegyetlen tündérmese, és a film nem is szeretne szépíteni rajta.
Az Európai Hidak idén az Egyesült Királyságot köti össze a magyar kultúrával. A most felsorakozó filmek különlegessége magyar vonatkozásuk. Az Állatfarm rendező-producere mellett egy másik magyar, a zeneszerző Seiber Mátyás is ott van az Állatfarm alkotói között. Seiber, aki Kodály Zoltán egyik legkedvesebb zeneszerzésnövendéke volt, a 20. századi zene jeles, bár itthon - méltatlanul - alig ismert képviselője.

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • rendező
    John Halas
  • házigazda
    Réz András


Európai Hidak 2020 - Egyesült Királyság


Ugrás az oldal tetejére