• müpamozi

Eszem-iszom - gasztrofilmek

A szabadság fantomja (Le Fantôme de la liberté; 1974)

irodalom, film, kiállítás

Előadóterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak

  • 1500 Ft
Erre az előadásra érvényesíthetők a Müpa+ hűségprogram kedvezményei és hűségpontokat is felírunk.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Ki gondolt már bele, hogy mi lenne, ha a táplálkozással és az ürítéssel kapcsolatos konvencióinkat és előítéleteinket hirtelen felcserélnénk egymással? Például Luis Buñuel, akitől soha nem állt távol a provokáció. Igaz, A szabadság fantomja című filmjében ez csak az egyik fejezet, de a többi sem mondható megnyugtatónak. Ez a film több szempontból is alkalmas a nyugalom megzavarására. Egyrészt azért, mert mindenki mástól eltérő módon mesél el egy történetet, és mi, nézők elszántan küzdünk, hogy követni tudjuk az újfajta mesemondást. Egyáltalán ki a főhős? Miféle álomlogika kapcsolja egymáshoz a történet szereplőit? Másrészt pedig azért, mert egy olyan világba léptet be bennünket, amely a konvencióihoz, előítéleteihez való görcsös ragaszkodás közepette lehetetlenné, tehetetlenné válik. Harmadrészt pedig azért, drága néző, mert Buñuel minket is tesztel. Hogyan folytatjuk gondolatainkban az általa elkezdett történetet? Hogyan torzítja várakozásainkat, ítéleteinket „pornográf fantáziánk”? Nem dühít-e fel bennünket ennek a kiforgatott, valóságot vesztett közegnek az impotenciája? Az, hogy az emberek elbeszélnek egymás mellett? Mit kezdünk azzal, hogy a szereplők átjárnak egymás álmaiba?
A szabadság fantomjában egy olyan világ bomlik ki, amely túszul ejtette önmagát, ezért aztán halvány esélye sincs a szabadságra. Hogy van-e ennek a gondolatnak bármiféle aktualitása? Ki tudja? Hiszen Buñuel azzal indítja legkevésbé sem realista filmjét, hogy „Minden hasonlóság élő vagy élt személyekkel pusztán a véletlen műve”.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Erre az előadásra jegyét az Edenred Ticket Culture & Sport kártya és utalvány és Top Prémium ajándékutalvány, Edenred Ajándék Arany és Ezüst kártya, illetve Ajándék- és Bevásárló kártya ellenében is megvásárolhatja. Elfogadjuk még a Kultúra és Ajándék Erzsébet-utalványt, az Erzsébet utalvány plusz kártya Ajándék illetve Kultúra keretét, az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla keretét, a Müpa-ajándékutalványt, valamint jegyét a SZÉP-kártya szabadidő-keretének terhére is megvásárolhatja pénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Előadott művek

  • házigazda
    Réz András
  • rendező
    Luis Buñuel


müpamozi


Ugrás az oldal tetejére