családi és ifjúsági programok

Szent Mihálytól Szent Andrásig - Őszidei népszokások

Fesztivál Színház
 • Müpa saját produkció
elmarad
 • Iskoláskoncertek
Az előadás elmarad.

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy az előadás elmarad.

Megértésüket köszönjük!


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Itt van az ősz, itt van újra: a hazai népi kultúra jeles ismerőjének, Farkas Zoltán „Batyu”-nak és segítőinek a műsora őszi népszokásainkat járja körül mesével, dallal, tánccal, sőt szüreti mulatsággal és katonasorozással. A derűs nyár és a zord tél közé eső hónapok bizony kétarcúak: jut idő a derűre, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy hamarosan kopogtat a hideg. Az autentikus hangulatról Benedek Krisztina népi énekes és a Bagi Muharay Elemér Hagyományőrző Együttes és Zenekara gondoskodik.

Mihály arkangyal hatalmas kardjával legyőzi a gonoszt. A vértanúvá lett András apostol Keresztelő János tanítványaként vált Jézus Krisztus követőjévé. Az ő ünnepnapjaik határolják az őszi ünnepkört, melynek talán legfontosabb eseménye a termények betakarítása. Az egész éves betevőt biztosító aratás mellett az országszerte fontos eseményként számon tartott, nagyszabású táncos-énekes mulatság, a szüret ideje ez. A szüreti mulatságok tiszteletére dús fürtökkel ékesítették fel a termeket és a lugasokat, a lányok pedig kíváncsian várták, kivel táncolhatnak majd. A napfény mellett mindig ott az árnyék: a nyalka legényeket elvitték katonának, a lányok énekszóval, tánccal búcsúztatták a hős fiúkat. Farkas Zoltán „Batyu” szerkesztésében az őszi szokásokat megelevenítő műsor éppen erre a kettősségre hívja fel a figyelmet. Segítőtársa Benedek Krisztina, aki a szokásokról mesél, énekel, tanít és beavat. Több mint hat évtizede joggal büszke a Pest megyei Bag a Muharay Elemérről elnevezett Hagyományőrző Együttesére, amelynek tagjai most életre keltik a szokásokat.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • Bagi Muharay Elemér Hagyományőrző Együttes és Zenekara
 • mese, ének
  Benedek Krisztina
 • műsorvezető
  Farkas Zoltán „Batyu”
 • koreográfus
  Ifj. Rónai LajosUgrás az oldal tetejére