• Hang-szer-szám

"Rézcsövek" - A trombita

családi és ifjúsági programok

Üvegterem
 • Müpa saját produkció

Mentse el a programot Google Naptárába!

A trombita, akárcsak a kürt és a többi rézfúvós hangszer, az ajakrezgéssel megszólaltatott, tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozik. A kürttől eltérően csöve a hangszer hosszának nagyobb részében párhuzamos falú, ennek köszönhető érces hangszíne. Fémből készült harci trombitát már az ókori egyiptomiak is használtak, de a hangszer a görög és római zenei gyakorlatban is ismert volt. Az európai zenében a 14-16. században vált népszerűvé a natúrtrombita. A barokk korban főként szólóhangszerként használták, többnyire üstdobok kíséretével. Teljes értékű zenekari hangszerré az után vált, hogy az 1830-as évektől szelepekkel látták el, így alkalmassá vált a teljes tizenkét fokú hangsor megszólaltatására. Egyaránt népszerű zenekari és szólóhangszerként a klasszikus zenében és a 20. századtól a jazzben is.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • trombita
  Kresz Richárd, Pálfalvi Tamás
 • kürt
  Benyus János
 • harsona
  Sztán Attila
 • tuba, műsorvezető
  ifj. Bazsinka JózsefUgrás az oldal tetejére