Az új magyar táncstílus - Ismeretterjesztő sorozat gyermekeknek

Páva Matiné - a „Fölszállott a páva” műsorsorozata

családi és ifjúsági programok

elmarad
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Az előadás elmarad.

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy az előadás elmarad.

A kellemetlenségért elnézést kérünk, megértésüket köszönjük!


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A verbunk és a csárdás, a dunai és tiszai dialektus táncai

A magyar népművészet, néptánc és népzene egyedülállóan gazdag és különleges. A Kárpát-medencében, amely földrajzi és kultúrtörténeti értelemben egyaránt kelet és nyugat metszéspontjában terül el, mindaz megtalálható, amit tőlünk nyugatra az iparosodás és urbanizáció eltüntetett. A nyugat-európai divatáramlatok a Kárpát-medence falvait még elérték, innen keletre azonban már nem hatottak. Különlegesen gazdag tánchagyományunk ezért máig őrzi az európai stílusrétegek megannyi válfaját, a korai középkorban általános körtáncoktól az ugrós táncokon és a reneszánsz páros táncokon át az újabb stílust képviselő csárdásig.
A magyar néptánc és népzene különleges gazdagságának, kimagasló értékeinek széles körben való megismertetését vállalta a „Fölszállott a páva…” című televíziós vetélkedő. Az immár három sorozatban sugárzott műsor kiemelkedő sikert és rekord nézőszámot hozott, nemcsak a határokon belül, de az egész Kárpát-medencében, sőt a diaszpórában élő magyarság körében is. A televíziós műsorsorozat sikere megmutatta, hogy jelentős társadalmi igény mutatkozik a magyar népművészet, néptánc és népzene megismerésére.
A Páva Matiné előadásai a magyar néptánc és népzene történeti, táji tagozódását mutatják be, kiemelve a magyar népművészettel kapcsolatos művelődéstörténeti összefüggéseket, amelyek még izgalmasabbá, változatosabbá teszik a bemutatókat.
A verbunk és a csárdás
- A reformkor, a nemzeti ébredés eredményeként létrejött új tánctípus az egész magyar nyelvterületen elterjedt verbunk és a csárdás. A regionális különbségek halványodtak, egységes, az etnikus jelleget hangsúlyozó romantikus tánc született.
A dunai (nyugati) dialektus
- A Dunától nyugatra elterülő vidékre a táncélet erős polgárosultsága jellemző, helyenként azonban a táncok igen régies állapotot őriztek meg. Jellegzetes tánctípusok: pásztortáncok, ugrós táncok, leánykarikázók, lassú és friss csárdás.
A tiszai (középső) dialektus
- A polgári fejlődés ezen a területen később indult el, ezért a táncélet általános jellege az újabb táncdivatok ellenére régiesebb, mint a Dunántúlon. Jellegzetes tánctípusok: pásztortáncok, verbunkok, lassú és friss csárdás.

A műsor a gyerekcsoportok és családosok számára előzetes regisztrációval ingyenesen tekinthető meg.

Rendező: Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére