családi és ifjúsági programok

Márton-napi vigasság

Szünet nélkül
Fesztivál Színház
  • Müpa saját produkció
  • Iskoláskoncertek

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az épületébe történő belépéssel minden látogatónk elfogadja a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” - ahogy eleink, úgy mi is jobban tesszük, ha hiszünk a népi bölcsességnek: november 11-ét Európa-szerte látványos külsőségek között, meg persze kiadós lakomával ünneplik kicsik és nagyok. A mi programunk tánccal és zenével, énekkel és mesével, illetve szakértőnk, Farkas Zoltán „Batyu” jóízű kommentárjaival válik teljessé: meghívott vendégeivel közösen ő beszéli el Szombathely legismertebb szülöttjének, Szent Mártonnak a históriáját.

A római időkben kezdődik a történet: a Kr. u. IV. század elején Savariában megszületett Márton, a leendő római katona és katolikus szent. Sok éve szolgálta már a római császárt, amikor álmában Krisztus megjelent neki: ő volt az a didergő koldus, akinek köpenye felét ajánlotta. Márton jótéteményeiről életében sokat beszéltek, ám ő olyan szerény volt, hogy amikor püspökké akarták szentelni, a libaólba bújt, ahol az állatok gágogásukkal fedték fel hollétét. Márton ünnepén fejezték be hagyományosan a paraszti munkákat, és a dátum egyben a böjt előtti utolsó napot is jelölte: a tápláló libalakomából az egyházfinak „püspökfalatot” küldtek. A sült liba mellcsontjából jósoltak, a pásztorok pedig aznap este Márton vesszejével, azaz nyírfaágakkal végigjárva a házakat mondtak köszöntőket. A kiadós lúdvacsora után újborral volt szokás koccintani, és sok településen utcabál, lampionos felvonulás zárta a jeles napot. A Márton-napi népszokásokat felelevenítő műsorban Farkas Zoltán „Batyu” műsorvezető oldalán Benedek Krisztina énekes-mesemondóval, a Tarsoly zenekarral, továbbá a Kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes kisiskolás csoportjaival találkozhatunk.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

  • mesemondó-énekes
    Benedek Krisztina
  • műsorvezető
    Farkas Zoltán „Batyu”
  • Kistarcsai Pannónia Táncegyüttes „Barkóca” és „Berkenye” gyermekcsoportjai
  • Tarsoly zenekarUgrás az oldal tetejére