családi és ifjúsági programok

Magyar népi hangszerek - Vonósok

Üvegterem
 • Müpa saját produkció
 • Hang-szer-szám

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy ez a program csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel látogatható.

A jegyek megvásárlásával elfogadják a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

Alaposan elhúzzák mindazok nótáját, akik részt vesznek a magyar népi hangszerek közül a vonósok hangszercsoportját középpontba állító programon. A hegedű mellett a brácsa és a tekerő is szerephez jut: a hangszerek gazdái és megszólaltatói a népzene valóságos tudósai. Az archaikus kultúrákban alig volt olyan édes vagy éppen bús pillanat, amelynek hangulatát ne tudták volna a lehető legpontosabban megragadni egy hegedű segítségével. Élőzenés ízelítő a lehetőségek végtelen tárházából.

A hegedű amellett, hogy az európai műzene meghatározó hangszere, a népi kultúrának is alapvető instrumentuma. Az elődeink által a 17. század előtt hegedűnek nevezett hangszerekről viszonylag keveset tudunk: az úgynevezett magyar hegedű nyaka és teste egyetlen fából készült, alakja hosszúkás téglatest volt. Az utóbbi kétszáz évben a „népi” hegedűk felépítésüket tekintve ugyanolyan hangszerek, mint a modern szimfonikus zenekarokéi. A tekerő összes húrját egy begyantázott fakorong forgatásával hozza rezgésbe az előadó, miközben a billentyűzeten játssza a dallamot. A brácsa, más néven mélyhegedű négyhúros vonós hangszer, amely a hegedűnél némileg nagyobb méretű, ám vele azonos tartású eszköz. A zeneszerszámokat bemutató program műsorvezetője a magyar népzene jeles ismerője, Farkas Zoltán „Batyu”. A hozzá csatlakozó kiváló zenészek összeszokott csapatként gondoskodnak arról, hogy a koncertre látogatók az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokkal és fülbemászó dallamokkal gazdagodva távozzanak.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • hegedű
  Mihók Attila
 • ének
  András Orsolya
 • brácsa
  Fekete Márton
 • tekerő
  Czaier Péter
 • műsorvezető
  Farkas Zoltán „Batyu”Ugrás az oldal tetejére